APS Micro-omvormers voor zonnepanelen

APS micro inverter voor zonnepanelenZonnepanelen leveren gelijkstroom. Deze moet worden omgevormd naar wisselstroom om de geleverde elektriciteit te kunnen gebruiken voor uw elektrische installatie. Daarvoor gebruiken we een omvormer of inverter.

Er bestaan verschillende types omvormers voor zonnepanelen. Bij gecentraliseerde omvormers moet deze gekozen worden in functie van het aantal zonnepanelen. Indien u extra zonnepanelen wil bijplaatsen, moet meestal de omvormer vervangen worden door een model dat de extra zonnepanelen aankan.

Minder bekend is ook dat bij derglijke omvormers het geleverde rendement van uw zonnepanelen beperkt wordt door het rendement van het zwakste paneel. Wanneer één paneel defect is, levert de hele installatie geen energie meer. Ook bladeren, sneeuw of een zonnepaneel dat (deels) in de schaduw komt te liggen, beperken drastisch de geleverde energie.

Micro-omvormers van APS

Daarom maakt Blu Sky gebruik van micro-omvormers van APS. Deze omvormers worden per twee zonnepanelen aangesloten. Ook een oneven aantal panelen kan worden aangesloten.

Deze werkwijze heeft volgende voordelen:

  • indien één zonnepaneel defect is, blijft de rest van uw zonnepanelen toch elektriciteit leveren
  • indien een zonnepaneel geheel of gedeeltelijk bedekt is met bladeren of sneeuw, leveren de andere zonnepanelen hun maximum rendement omdat de omvormers niet van elkaar afhankelijk zijn
  • indien u uw installatie wil uitbreiden, volstaat het om extra micro-omvormers te plaatsen. U hoeft geen volledig nieuwe omvormer aan te schaffen.

Bij een gecentraliseerd omvormersysteem kan zelfs een klein voorwerp dat een schaduw werpt op een deel van één zonnepaneel het beveiligingssysteem activeren, waardoor u heel wat rendement verliest. Dit is bij micro-omvormers niet het geval.