Vacuümbuis collectoren voor zonneboilers

De vacuümbuis collectoren of vacuüm heatpipe (VHP) bestaat uit meerdere dubbele glazen buizen met vacuüm tussenin en een speciale coating binnenin. De dubbele glazen buis werkt zoals een thermos. De coating zorgt er voor dat zo veel mogelijk opgenomen warmte door de zonneboiler vast gehouden wordt.

Vacuümbuis zonnecollectoren warmen op veel kortere tijd op en bieden een veel hoger rendement bij grote temperatuurverschillen met de buitenlucht dan vlakke zonnecollectoren. Ook als het in de winter vriest, wordt er voldoende warmte opgenomen als er een beetje zonlicht is. Daarnaast functioneren deze zonnecollectoren ook goed op diffuus licht, dat wil zeggen als de zon door de wolken heen schijnt en er geen rechtstreekse zonnestraling is.

Werking van de vacuümbuis collectoren

Binnenin is er een heat pipe die de opgevangen warmte transporteert naar het bovenste uiteinde. Dit gebeurt door een vloeistof die warmte opneemt door te verdampen en deze bij het condenseren bovenaan weer afgeeft.

Dankzij zijn buis design “volgt” de VHP collector de zon van oost naar west. Dit betekent dat ook bij mindere ideale zon inval onder een hoek, de collector nog steeds presteert. Dit komt omdat bij schuine inval, de buizen in wezen nog steeds evenveel zon capteren. Enkel bij grote hoeken overlappen de buizen elkaar en daalt de opbrengst.

Wij gebruiken voor onze zonneboilers uitsluitend vacuümbuis collectoren met zogenaamd 3 target coating, en heatpipes met hoog rendement. Een grote tussenafstand tussen de buizen en een achterliggende reflector zorgen ervoor dat de collectoren van ’s morgens vroeg tot laat in de namiddag presteren. En dus is de opbrengst ook bij wisselvallig weer gegarandeerd. Hierdoor ligt het werkelijke rendement tot 15% hoger.

De vacuümbuis met heatpipe is ook een zeer betrouwbaar en onderhoudsvriendelijk toestel. Zelfs bij glasbreuk van een buis blijft het systeem functioneren. De heatpipe is niet in direct contact met het water, dus geen risico voor leegloop.

Alle frames en montage elementen zijn uitgevoerd in aluminium of in roestvrij staal.

Voordelen van vacuümbuis collectoren

  • Door het ronde buisdesign wordt de zonnewarmte zo lang mogelijk benut.
  • Ook bij wisselvallig weer is een goede opbrengst gegarandeerd.
  • Zeer betrouwbare kwaliteit. Deze vacuümbuis collectoren vergen weining of geen onderhoud.
  • Door gebruik te maken van vacuüm, zijn deze zonnecollectoren minder afhankelijk van de buitentemperatuur.