wo, 28/09/2016 - 17:01
Christian Pické
zonne-energie is nog steeds rendabel

De meeste zonneboilers verwarmen enkel het dagelijks warm water. Nochtans kan ook een groot gedeelte van de verwarmingsbehoefte door een zonneboiler worden gedekt. Vooral in het tussenseizoen, om ’s morgens de kilte te breken of ’s avonds even voor te verwarmen.

In Roeselare hebben we in een rijhuis een mooi project gerealiseerd met een zonneboiler die zowel warm water als de verwarming ondersteunt. Enkele zonnepanelen hebben de installatie verder vervolledigt. het resultaat is een huis waar de energiefactuur nog slechts 40€ per maand bedraagt.

Dit huis wordt bewoond door twee personen (vader en dochter). Tijdens de weekends zijn er vaak wel meer mensen aanwezig. Het is een klassiek rijhuis met achterbouw waar de keuken is. De ramen werden geïsoleerd en de verwarming gebeurt door een hoogrendement doorstroom gasketel. Wij boden twee systemen aan, een zonneboiler met tank 300L voor het verwarmen van het sanitair water en een systeem met grotere collector en twee tanks van elk 200L die ook de verwarming ondersteunt. Wij hebben een installatie geplaatst met twee tanks (warm water tank en buffer tank voor verwarming ondersteuning).

De woning heeft een achtergevel die naar het zuiden is gericht. gezien de breedte van het huis van 6 meter hebben we twee collectoren met telkens 30 buizen voorzien. We plaatsten een warm water tank van 200L en een buffertank voor de verwarmingsondersteuning van ook 200L. Deze laatste werd in de verwarmingskring voor de gas wandketel geplaatst. Wanneer de verwarming start wordt het water uit de buffertank gebruikt zolang het retourwater kouder is dan het buffervat.

De tank voor sanitair water is relatief klein, maar het leidingwater wordt eerst door het buffervat geleid waar deze wordt voorverwarmd. Hierdoor is er in de zomer in realiteit tot bijna 400L warm water beschikbaar. Is er minder warm water verbruik, dan wordt de energie gebruikt voor de verwarming.

Doordat de buffertank nuttige energie opslaat bij lage temperaturen is het rendement van de collectoren nog hoog. Deze wordt afgegeven aan de verwarming wanneer de verwarming ’s morgens of ’s avonds aanslaat, en het verwarmingswater koud is. Dit heeft een dubbel voordeel. Er wordt geen of weinig gas verbruikt, en de verwarming wordt meteen gevoed met warm water uit de buffer waardoor het huis veel sneller opwarmt.

Ook wordt energie afgegeven op lage temperatuur aan het leidingwater (15°C).

Het zonneboiler systeem werd vervolledigd met een zonnepaneel installatie met 6 panelen van 300Wp en 3 micro inverters.

Het resultaat is een verrassend lage energiefactuur. Voordien 125€ per maand, nu nog slechts 40€ per maand.