ma, 09/10/2017 - 15:45
Christian Pické
zonneboiler werkt ook in de winter

Winter is het perfecte moment om uw bestaande verwarmingssysteem te bekijken en te kiezen voor een systeem dat u de komende maanden en jaren bespaart op uw verwarmingsrekening. Zonne-water-verwarmingsfederatie Belsolar raadt aan om in de eerste plaats te denken aan een zonneboiler. Omdat zonneboilers niets dan voordelen bieden en ... u zou hier bang voor zijn ... werkt inderdaad ook in de winter!

Zelfs met de kosten van opwarmen kunt u tot 60% besparen op de energie die nodig is om het water voor uw bad, douche of keuken te verwarmen met een jaarlijkse zonneboiler. Wanneer de verwarming van sanitair warm water met huisverwarming wordt gecombineerd, bijvoorbeeld met vloerverwarming, kan de jaarlijkse besparing 35% van de totale benodigde energie bedragen (de energie die nodig is voor warm water en verwarming).

Zonneboilers leveren een belangrijke bijdrage aan de reductie van CO2-emissies van gebouwen, hebben een lange levensduur en vereisen relatief weinig onderhoud. Ze zijn gemakkelijk te installeren en nemen, in tegenstelling tot PV-installaties, weinig ruimte in beslag. Omdat de efficiëntie van zonnecollectoren zo hoog is, is een oppervlakte van 5 m² meestal voldoende om maximaal 2500 kWh nuttige warmte van de zon af te zuigen. Om dezelfde hoeveelheid energie met een PV-installatie te genereren, hebt u 15 m² zonnepanelen nodig.

Vanzelfsprekend is de opbrengst in de zomermaanden de hoogste, maar de moderne generaties zonnecollectoren zijn zo verfijnd dat ze in de winter niet werkloos zijn. Een zonneboiler loont ook in de winter (en dankzij de extra verwarming ben je natuurlijk altijd zeker van warm water). Eigenaars van een zonneboiler bespaarden bijvoorbeeld 69% op hun energierekening voor de productie van warm water voor huishoudelijk gebruik en 4,3 l stookolie, 3,4 m³ aardgas of (wie verwarmde het water met elektriciteit) in de eerste week van december 2016 33.1 kWh.